Het aantal meldingen over schendingen van de bankierseed is het afgelopen jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Stichting Tuchtrecht Banken, zij doen jaarlijks onderzoek naar het functioneren van bancaire medewerkers. In de eed, die sinds 2015 door de meeste bankmedewerkers dient te worden afgelegd, staat onder meer beschreven dat er integer en zorgvuldig gewerkt moet worden.
Particuliere en zakelijke bankklanten deden in 2021 ruim 152 keer een melding van misdragingen, in het afgelopen jaar kwam dat uit op 92 meldingen. De daling is grotendeels te danken aan de mindere mate van consumentenmeldingen, zij maakten in het afgelopen jaar 26 meldingen tegenover 84 in 2021. Banken zelf deden iets vaker een melding van mogelijke schendingen van de bankierseed, namelijk 54, acht meer dan in 2021. Het aantal blijft daarmee, afgezet tegen het totaal aan ruim 66.000 medewerkers, gering.
Waar voorheen veel meldingen werden gedaan over het zogenaamde rekeninggluren, bankmedewerkers die zonder toestemming naar transacties of het saldo van een klant kijken, is de aard van meldingen nu diverser. De stichting meldt wel dat het rekeninggluren nog steeds een veelvoorkomende reden tot klacht is.
Hoewel de stichting de afname van meldingen door particulieren niet direct kan verklaren, wijst ze op de mogelijkheid dat het met de digitalisering van bankdiensten heeft te maken. Zo komen klanten minder in contact met bankiers nu er steeds meer bankkantoren sluiten.
Om van toegevoegde waarde te zijn voor klanten van banken, spreekt de stichting uit dat ze meer gevonden en gebruikt wil worden als loket. De meldingen door banken en eigen onderzoeken hebben tot tuchtrechtelijke resultaten geleid, maar resulteren niet direct in toegevoegde waarde voor klanten. Door de zichtbaarheid te vergroten hoopt Tuchtrecht Banken meer meldingen te krijgen waarmee ze voor particulieren meer kan betekenen.
Eerder dit jaar werd voormalig ING-topman Ralph Hamers berispt door Tuchtrecht Bankieren, vanwege het overtreden van de gedragscode van bankiers. De aanleiding was een voorstel uit 2018 om zijn salaris bij ING met 50% te verhogen naar ruim 3 miljoen euro per jaar.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie