Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

China verlaagt rente om economie weer op gang te helpen

Laatst bijgewerkt op: 21 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Chinese centrale bank

De Chinese centrale bank heeft het tarief voor eenjarige leningen verlaagd van 3,55% naar 3,45%. Hiermee hoopt de bank de op een na grootste economie van de wereld weer op gang te krijgen, nu China te maken heeft met deflatie. 

Het besluit moet ervoor zorgen dat zowel Chinese huishoudens, maar ook bedrijven meer geld gaan uitgeven. Het idee achter de verlaging is dat commerciële banken meer, en tegen lagere tarieven geld zullen gaan verstrekken. Dat is het tegenovergestelde wat er in Europa gebeurt; de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt hier juist om mensen minder geld te laten uitgeven. 

Deflatie

Bij inflatie spreekt men van een waardevermindering van geld, maar in China is er nu sprake van een waardevermeerdering: deflatie. Zo daalde de prijs van bijvoorbeeld varkensvlees de afgelopen maand ruim 21%. Wat meespeelt is dat de afgelopen maand, de export in China met 14% is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook is de werkeloosheid onder Chinese jongeren toegenomen tot 21%. Hierdoor is er – kort door de bocht genomen – minder geld in de Chinese economie, waardoor het meer waard wordt. 

Vastgoedsector zit ‘vast’

Het rentetarief wordt hiermee voor de tweede keer in drie maanden tijd verlaagd. Economen hadden echter een fiksere verlaging voorzien, dat geldt ook voor het vijfjarige hypotheektarief. Economen voorzagen dat de rente hierop met 0,15% zou worden verlaagd, maar het bleef onveranderd op 4,2%. De reden van de verwachting is dat de vastgoedsector in China vast blijkt te zitten, veel bedrijven hebben te maken met grote schulden. 

Vorige week bleek dat Evergrande, een groot Chinees vastgoedbedrijf, uitstel van betaling heeft aangevraagd bij een rechtbank in de Verenigde Staten. Concurrent ‘Country Garden’ heeft ook een aantal betalingen niet op tijd voldaan en dreigt failliet te gaan bij het verder uitblijven van betalen. Het bedrijf zal in ieder geval vanaf 4 september van de beurs in Hongkong verdwijnen. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *