Centrale banken moeten de rentes blijven verhogen, geeft bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan. De bankenonrust van de afgelopen periode zou deze rentestijgingen niet moeten beïnvloeden.
De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt al maanden de belangrijkste rentetarieven. Dit wordt gedaan om de hoge inflatie tegen te gaan. Door hogere rentes wordt lenen minder aantrekkelijk en sparen juist aantrekkelijker, waardoor consumenten en bedrijven minder uitgeven.
De wereldwijde financiële markt is in de laatste maanden hard geraakt door onder meer de val van banken Silicon Valley Bank en Credit Suisse, waarna aandelenkoersen van banken in de min kwamen te staan. De problemen zijn mede ontstaan door de verhoogde rentes, waardoor het verhogen van de rentes een ingewikkeldere kwestie is geworden.
Critici vragen zich af of de ECB en de centrale banken van Groot-Britannië en Amerika wel door moeten gaan met deze renteverhogingen. IMF-bewindvoerder Hilbers is echter van mening dat de rentes verhoogd moeten blijven worden zolang dat nodig is om de inflatie te bestrijden. Daarbij moeten de centrale banken zich niet ‘onnodig laten beïnvloeden’ door de onrust in de bankensector.
President van De Nederlandsche Bank (DNB) en gouverneur van de ECB Klaas Knot gaf in een recent interview met NRC aan dat de ECB nog lang niet klaar is met het verhogen van de rentes. ‘Gezien een kerninflatie van 6 procent in de eurozone, is een rente van 3 procent momenteel niet genoeg’, zegt Knot. Voorgaande keren zijn de rentetarieven met 0.5 procentpunt verhoogd. Hoeveel de rentes deze keer zullen stijgen, is nog een vraagstuk.
Hilbers stelt dat de stabiliteit van de bankensector niet afhangt van de renteverhogingen. ‘De rente is het belangrijkste instrument voor de inflatie, maar daarnaast kunnen centrale banken voor de financiële stabiliteit andere instrumenten gebruiken.’ Hilbers doelt daarmee op het monitoren van de stabiliteit van banken en het verstrekken van noodfinanciering als banken in de problemen komen.
De bewindvoerder is ook niet bang voor een bankencrisis zoals in 2008. Hij geeft aan dat de situatie nu anders is dan toen, doordat er toen problemen met hypotheken in de Verenigde Staten waren. Dat is nu niet het geval. Bovendien verzekert Hilbers dat de financiële sector een stuk weerbaarder is geworden, zeker in Europa.
Op 20 maart kondigde de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) al aan extra leenmogelijkheden aan te bieden aan centrale banken. Via zogeheten swap lines kunnen zij nu dagelijks geld lenen om voldoende leningen te kunnen en blijven verstrekken aan huishoudens en bedrijven. Met deze maatregel wordt gepoogd de rust in de financiële sector te herstellen.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie