Centrale banken komen de aankomende tijd met extra leenmogelijkheden voor banken. De organisaties willen daarmee zorgen dat het vertrouwen in het financiële systeem in stand blijft en banken economisch onzekere tijden aankunnen.
De leenmogelijkheden worden aangeboden door de Europese Centrale Bank, de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de centrale banken van Canada, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De organisaties reageren daarmee op de onrust op de financiële markt van de afgelopen weken.
De extra leenmogelijkheden worden gerealiseerd in de vorm van meer leenmomenten, die lopen tot en met ten minste eind april. Centrale banken kunnen nu niet wekelijks, maar dagelijks Amerikaanse dollars lenen bij de Fed. Dit worden swap lines genoemd. Op hun beurt kunnen deze banken de dollars weer uitlenen aan particuliere banken. Daarmee wordt gepoogd de rust op de financiële markt te herstellen, doordat deze munt veel wordt gebruikt om aan verplichtingen buiten het eigen muntgebied te voldoen.
Het extra geld moet ervoor zorgen dat banken voldoende leningen kunnen en blijven verstrekken aan bedrijven en huishoudens. Er wordt gesproken van ‘een belangrijke noodmaatregel voor liquiditeit’. Een gebrek aan direct beschikbaar geld, oftewel liquiditeit, kan tot problemen leiden. Dit was het geval bij de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank.
De Fed beschrijft de dagelijkse leenmomenten als een belangrijk vangnet om ‘de spanningen op de wereldwijde financieringsmarkten te verlichten’. Het is niet de eerste keer dat de swap lines dagelijks beschikbaar zijn. Ook tijdens de financiële crisis van 2008 en gedurende de beginfase van de coronapandemie werd deze maatregel ingezet.
De maatregel wordt ingezet naar aanleiding van de onrust op de financiële markt van de afgelopen weken. De Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank vielen om en ook de Zwitserse grootbank Credit Suisse is sinds afgelopen week niet meer staande.
Voor Silicon Valley Bank sprong de federale overheid bij en Signature Bank is deels overgenomen door New York Community Bank. Het noodlijdende Zwitserse Credit Suisse is op zondagavond overgenomen door UBS met steun van de Zwitserse overheid. Als dit niet was gebeurd, hadden er onvoorziene gevolgen voor de internationale financiële markten kunnen ontstaan.
Door de omval van deze drie banken maken beleggers zich zorgen. De aandelenkoersen hebben daarom al meermaals in de min gestaan. Nadat de beurs vanochtend opende, stond ING bijna 9% in de min en ABN AMRO 6% in de min. De extra leenmogelijkheden van de centrale banken zouden deze onrust en de zorgen onder beleggers weg moeten nemen.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie