Bunq heeft de spaarrente voor particulieren per direct verhoogd naar 2,01%. Daarmee heeft de online bank één van de hoogste spaarrentes van Nederland. Andere banken verhoogden al eerder dit jaar de rente.
De Nederlandse neobank Bunq verhoogt vandaag de spaarrente voor particuliere spaarrekeningen van 1,56% naar 2,01%. De bank concurreert daarmee met andere Europese internetbanken met hoge spaarrentes.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat Bunq de spaarrente verhoogt. Op 8 februari verhoogde de bank de rente van 1,31% naar 1,56%. Op 9 december steeg de rente nog van 0,27% naar 1,05%. In relatief korte tijd is de rente dus meermaals hard gestegen. In tegenstelling tot de meeste traditionele banken betaalt de bank deze rente daarnaast maandelijks uit.
Op 14 maart maakte Bunq bovendien tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam bekend dat de spaartegoeden van de bank zijn verdubbeld tot 2,3 miljard euro. Dat is 91% hoger dan in maart 2022. ‘Het is geweldig om te zien dat steeds meer gebruikers verspreid over heel Europa hun spaargeld bij bunq onderbrengen’, zegt oprichter Ali Niknam.
De renteverhoging is een reactie op de verhogingen van de belangrijkste rente door de Europese Centrale Bank (ECB). Op 16 maart is deze rente met 0,5 procentpunt verhoogd tot 3%. Dat is alweer de zesde renteverhoging sinds juni 2022. Met de hogere rente wil de toezichthouder van de financiële markt de hoge inflatie verminderen.
De prijzen van goederen en diensten in Europa lopen al meer dan een jaar flink op. Door de spaarrente te verhogen, moet het voor mensen aantrekkelijker worden om geld te sparen in plaats van uit te geven. De ECB hoopt dat prijzen hierdoor minder hard blijven stijgen.
De renteverhoging zou tot problemen kunnen leiden als de onrust op de wereldwijde financiële markt van de afgelopen weken overslaat op andere banken. De Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank en het Zwitserse Credit Suisse zijn in de laatste twee weken omgevallen. De ECB geeft echter aan de marktonrust in de gaten te houden en geeft aan veerkrachtig te zijn en over voldoende geld te beschikken.
Bunq is niet de enige bank die inspeelt op de renteverhogingen van de ECB. Op 30 januari verhoogde de Spaanse bank Openbank de spaarrente naar 1,5%. Nieuwe klanten ontvangen daarnaast het eerste halfjaar 2% rente op spaartegoeden tot € 100.000.
De grootste traditionele banken verhoogden de rente eveneens. Op 16 februari steeg de rente bij Rabobank van 0,25% naar 0,5%. Per 1 maart volgden ook ING en ABN AMRO met een renteverhoging van 0,25% naar 0,5%. Bij SNS Bank en RegioBank is de rente per 1 maart verhoogt van 0,15% naar 0,5%. ASN Bank hanteert de laagste rente: 0,4%.
Traditionele banken kunnen al tijden niet meer op tegen de hoge rentes van online banken. De hoogste spaarrente ontvangen klanten op het moment bij Scalable Capital, namelijk 2,3%. Trade Republic volgt met 2,0%. Bij de overkoepelende organisatie Raisin Bank zijn de rentes op spaarrekeningen bij Renault Bank met 1,75% en Nordax Bank met 1,6% het hoogst. Bunq profileert zich sinds vandaag als de bank met één van de hoogste rentes.
Online banken hebben lagere vaste kosten dan banken met fysieke kantoren. Daardoor kan men het zich veroorloven hogere rentes aan te bieden. De rentes worden daarnaast continu aangepast op basis van de veranderende markt en trends. Traditionele banken spelen hier minder hard op in.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie