Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Britse rente stijgt naar hoogste niveau in jaren

Laatst bijgewerkt op: 3 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
header bank of england

De centrale bank van Engeland verhoogt de rente naar 5,25%, het hoogste niveau in ruim vijftien jaar. Daarmee volgt de bank het besluit van de Europese Centrale Bank en de centrale bank van de Verenigde Staten (FED) op. Zij verhoogden onlangs hun rente naar respectievelijk 3,75% en 5,25-5,50%. Bij het Amerikaanse rentepercentage is er altijd sprake van een bandbreedte. 

De Bank of England bereikt met deze verhoging de veertiende rentestijging sinds december 2021. Net als het besluit van de andere centrale banken, moet het hogere rentepercentage in Engeland zorgen voor een afkoeling van de economie en een verlaging van de inflatie. Door de rente te verhogen wordt geld lenen duurder en sparen aantrekkelijker. 

De inflatie in Engeland was in juni 7,9%, een stuk hoger dan zowel in de Europese Unie (5,5%) en de Verenigde Staten (5,7%). Experts van Reuters geven aan dat het hogere inflatiecijfer in Engeland onder meer te maken heeft met de Brexit en de vergrote afhankelijkheid van gas. 

Stijgt ECB rente nog verder door?

De verhogingen van de ECB moeten de inflatie in Europa naar 2,0% terugdringen. De prijsstijgingen lijken deze tijd langzaam af te nemen. In de komende periode moet blijken of de negen renteverhogingen voldoende zijn of dat er meer stappen moeten worden gezet om het doel te bereiken. Of de rentestijgingen worden gestaakt of gepauzeerd, hangt af van de ontwikkelingen in de komende maanden. ‘Vanaf juli denk ik dat we goed moeten letten op wat de gegevens ons vertellen over de risico’s’, zei DNB-president Klaas Knot onlangs. De bankpresident is ook beleidsbepaler bij de ECB.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *