De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in juli met 6,8% gestegen. In juni was de Britse inflatie 7,9%. Er is dus sprake van een daling, maar de inflatie is nog steeds veel hoger dan in de Europese Unie, waaronder Nederland. Ook het doel van 2,0% is nog niet in zicht.
Net als in juni kwam de kerninflatie voor juli op 6,9% uit. In dit percentage zijn de sterk schommelende prijzen van voedsel en energie niet meegenomen. De sterk stijgende transportkosten zijn hier wel in meegenomen. De Bank of England (BoE) richt zich met haar beleid voornamelijk op de kerninflatie. Er werd een lagere kerninflatie verwacht, maar de centrale bank slaagt er nog niet in de inflatie sneller terug te dringen.
Net als de Europese Centrale Bank (ECB) bestrijdt ook de BoE de inflatie met renteverhogingen. Op 3 augustus verhoogde de centrale bank de rente van 5,0% naar 5,25% om de hardnekkige prijsstijgingen te bedwingen. Daarmee is het hoogste niveau in jaren bereikt. Op 21 september vindt de volgende beleidsvergadering plaats. Economen verwachten dat de beleidsrente dan verder wordt verhoogd.
De centrale bank streeft er net als de Europese Unie en de Verenigde Staten naar om de inflatie te verlagen naar 2,0%. In oktober 2022 waren de consumentenprijzen in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland 11,1% duurder dan het jaar daarvoor. Dat was het hoogste niveau in 41 jaar. Sinds die maand daalt de inflatie licht, maar minder snel dan verwacht.
In het tweede kwartaal van 2023 was de Britse economie met 0,2% gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. De BoE verwacht daarnaast dat de hoge inflatie later dit jaar afneemt en haar doel van 2,0% aan het begin van 2025 te bereiken.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie