Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Beste bank volgens consumenten

Laatst bijgewerkt op: 26 november 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Gouden medaille

Elk jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de beste bank van Nederland. Er werden 8 banken door 14.000 consumenten beoordeeld. Zij gaven hun bank cijfers op verschillende punten, zoals algemene tevredenheid, internetbankieren, mobiel bankieren, kosten en service.

Hieruit blijkt dat consumenten het meest tevreden zijn over Regiobank. ABN Amro krijgt het laagste rapportcijfer. Maar niet alle banken zijn meegenomen in het onderzoek. Zo deden online banken als Bunq, Revolut, N26 en Openbank niet mee. Terwijl dit populaire alternatieven zijn voor de traditionele banken.

RegioBank op nummer één, ABN Amro en Rabobank onderaan

Consumenten geven RegioBank een 9,5 voor algemene tevredenheid. Daarmee staat deze Nederlandse bank op de eerste plek. Niet geheel verrassend, want sinds 2017 scoort RegioBank al het beste. Alleen in 2018 moest de bank de bovenste plaats delen met ASN Bank. Dit jaar staat ASN Bank op de tweede plek met een 9,1. Knab komt als derde met het cijfer 8,4.

En de laatste plaats? Die is voor ABN Amro met een 6,7. Net als vorig jaar. Rabobank scoort net iets beter. Met een 6,9 is de een na laagste plek voor de coöperatieve bank. Wel scoorde Rabobank 0,4 punt lager dan vorig jaar. Toen kreeg de bank nog een 7,3. Ook scoorde Rabobank dit jaar op alle punten lager dan het jaar ervoor.

Meer klachten over stijgende kosten

Geen enkele bank uit het onderzoek scoort een algehele onvoldoende. Wel is er een groeiende onvrede over de kosten die banken aan hun klanten rekenen. Dit jaar geeft maar liefst 40% van de consumenten een onvoldoende voor het totale kostenplaatje van de betaalrekening. Vorig jaar was dat nog 20%.

Vooral ABN Amro, ING en Rabobank krijgen veel lage cijfers op dit punt. Meer dan de helft van hun klanten klagen dat zij steeds meer moeten betalen. Bij RegioBank en ASN Bank is dit een stuk minder.

Betaalrekeningen zijn een stuk duurder geworden de afgelopen jaren. Ook betalen klanten steeds hogere kosten voor bepaalde diensten, zoals contant geld storten.

Ook voor zakelijke klanten lopen de kosten hoog op. Naast de reguliere tarieven betalen zij sinds dit jaar extra kosten voor een klantonderzoek door de bank.

Overstappen naar een andere bank

Ruim 40% van de consumenten vindt dat een betaalrekening gratis zou moeten zijn. En zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat hun bankrekening steeds duurder wordt. Terwijl zij daar voor hun gevoel niks voor terugkrijgen. Toch is slechts 2% van hen het afgelopen jaar overgestapt naar een andere bank.

Ondanks de Overstapservice vinden veel ondervraagden dit teveel gedoe. Terwijl een deel van hen wel zou willen overstappen. Bijvoorbeeld omdat zij kiezen voor een duurzame bank. Of bij een andere bank een goedkopere betaalrekening kunnen openen.

Overstappen naar een andere bankrekening? Vergeet niet om eerst een vergelijking te maken. Dit geeft inzicht in de verschillen tussen de banken. Bijvoorbeeld als het gaat om kosten, service en mogelijkheden. Lees ook goed de voorwaarden door.

Reacties van bezoekers (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *