De waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal van 2023 met 7,8 miljard euro gestegen. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Deze beleggingswinst valt samen met de onrust op de financiële markt van de afgelopen maanden en volgt na de forse verliezen die Nederlanders in 2022 leden.
De waarde van beleggingen is met 5,1% toegenomen ten opzichte van het kwartaal hiervoor. Het succes van de Nederlandse beleggers is opmerkelijk. De laatste keer dat de waardestijging zo hoog was, was eind 2021. In 2022 leden beleggers nog flinke verliezen op voornamelijk aandelen. Het waardeverlies kwam toen neer op -16,2%. Dit stond gelijk aan een bedrag van 29,6 miljard euro.
Nederlanders belegden het afgelopen kwartaal meer in aandelen en obligaties van banken. Deze recente netto aankopen zijn opvallend, gezien de val van de Amerikaanse banken Signature Bank en Silicon Valley Bank en het faillissement van het Zwitserse Credit Suisse. In 2020 en 2021 bouwden de beleggers hun beleggingen in banken daarnaast juist af middels netto verkopen.
Sinds 2022 zijn Nederlanders echter weer anders gaan beleggen. In 2020 werd netto voor 825 miljoen euro aan aandelen en obligaties van banken wereldwijd gekocht. In 2021 nam dit af tot 700 miljoen euro, waarna een lichte stijging volgde en het bedrag voor 2022 uitkwam op 711 miljoen euro.
In 2023 blijkt het vertrouwen in banken nog steeds stabiel te zijn. In het eerste kwartaal besteedden Nederlanders 73,3 miljoen euro aan de genoemde bankaandelen en -obligaties. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank onder ruim 2.200 huishoudens bleek al eerder dat het vertrouwen in financiële instellingen gedurende de tweede helft van maart 2023 stabiel is gebleven.
Ondanks de toename van het aantal netto aankopen in 2022 en het eerste kwartaal van 2023 nam de waarde van de beleggingen in banken toch af. Door koersverlies kwam de waarde uit op 5,4 miljard euro over de maanden januari, februari en maart. In 2021 kenden deze beleggingen een piek. In het derde kwartaal van dat jaar waren de aandelen en obligaties in banken 7,1 miljard euro waard.
De forse verliezen die Nederlandse huishoudens in 2022 resulteerden toen in een koersverlies van 2,1 miljard euro op aandelen en obligaties van banken. Dit kwam neer op een verlies van 32% voor Nederlandse huishoudens.
10% van de waarde van de totale beleggingen van Nederlandse huishouden in aandelen en obligaties komt voort uit de posities in banken. 4,7 miljard euro is hiervan belegd in aandelen 748 miljoen in obligaties. Nederlanders bezitten voornamelijk beursgenoteerde aandelen in ABN AMRO, ING en Rabobank Ledencertificaten, de Nederlandse traditionele banken.
In totaal komen de beleggingen van Nederlandse huishoudens uit op 160,9 miljard euro in maart 2023. Hiermee wordt verwezen naar het totale effectenbezit, dat wordt gevormd door alle effecten van beleggers, waaronder aandelen, obligaties en opties. Beursgenoteerde aandelen maken hiervan 55,4 miljard euro uit, gevolgd door beleggingsfondsen met 100,4 miljard euro en schuldpapier met 5,1 miljard euro.
Nederlanders bezitten ook een hoog bedrag aan spaargeld. Het totaal aan spaartegoed komt eind maart 2023 uit op 436,2 miljard euro. Daarnaast hebben ze vermogen zitten in pensioenfondsen, verzekeraars en de huizenmarkt.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie