Uit de zevende editie van de Corona monitor blijkt dat banken tot nu toe voor een totaalbedrag van 60,5 miljard ondernemers hebben geholpen aan financieringen tijdens de coronacrisis. Vorige maand was dit bedrag 56,7 miljard. In totaal kregen sinds het begin van de coronacrisis 66.000 zakelijke klanten een bancaire financiering.
De Corona monitor van de Vereniging van Nederlandse Banken (NVB) laat de ontwikkeling van bancaire financieringen aan ondernemers en consumenten zien tijdens de coronacrisis. Sinds 1 maart 2020 wordt de stand van zaken bijgehouden en de cijfers zijn continu in ontwikkeling. Zo blijkt uit de laatste cijfers dat de kredietverlening van banken aan bedrijven blijft doorgroeien. Aan het begin van 2021 was het totaalbedrag aan financieringen 35,5 miljard. Terwijl de teller nu op 60,5 miljard staat. Ook het aantal zakelijke klanten dat financiering kreeg groeit door. Eind januari 2021 ging het om 48.000 klanten. In augustus is dit aantal gestegen naar 66.000.
3,6 miljard euro van het totaalbedrag van 60,5 miljard gaat naar leningen met een overheidsgarantie. Hieronder valt bijvoorbeeld het Borgstelling MKB-krediet, de Garantie Ondernemersfinanciering, het Borgstellingskrediet Landbouw en de Klein Krediet Coronaregeling. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van financiering met overheidsgarantie is in augustus gestegen naar 8.510.
Het overgrote deel van het totaalbedrag (60,5 miljard – 3,6 miljard = 56,9 miljard) bestaat uit leningen zonder overheidsgarantie. Daarnaast laat de Corona Monitor zien dat het merendeel van de reguliere financieringen – namelijk 60% – bestaat uit leningen van €250.000 of minder. Op dit moment hebben banken een bedrag van 123,7 miljard uitgeleend aan zo’n 484.000 klanten uit het mkb. Elk jaar neemt het aantal nieuwe leningen van banken richting het kleinere mkb toe. Hieruit blijkt dat banken klaar staan om hun klanten te helpen, zowel groot als klein.
In 2020 hebben 129.000 bedrijven een betaalpauze gekregen. Het gaat hierbij om de algemene betaalpauze kort na het begin van de crisis. De totale waarde van deze betaalpauze is 3,1 miljard. Het aanvragen van een betaalpauze is op individuele basis overigens nog steeds mogelijk.
Hiermee komt het totaalbedrag sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 op 63,6 miljard (= 60,5 miljard + 3,1 miljard). Het aantal ondernemers dat banken hebben geholpen komt daarmee op 195.000 (= 66.000 + 129.000).
Aan het begin van de coronacrisis werden de meest zwarte scenario’s voor de economie geschetst. Toch bleven deze doemscenario’s uit. De economie herstelt zich juist in een redelijk tempo. Waardoor ondernemers positiever lijken te zijn en zich opmaken voor nieuwe investeringen. Banken roepen ondernemers met een kredietbehoefte dan ook op om naar hun bank te gaan. Het aantal offertes voor nieuwe financieringen nam in de maand juli toe, wat duidt op meer dynamiek en optimisme.
Dit betekent echter niet dat de strenge eisen voor het krijgen van bedrijfsfinanciering afnemen. Banken blijven – ook in tijden van crisis – goed kijken naar de kredietwaardigheid en terugbetaalcapaciteit van hun klanten. Ondernemers zijn door de coronacrisis op verschillende manieren geraakt en hebben elk een ander perspectief. Om die reden worden klanten op individuele basis beoordeeld. Niemand heeft immers baat bij een lening die niet kan worden gedragen; zowel de bank als de klant niet.
Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
Geef een reactie