Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Amerikaanse banken boeken recordwinst

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Bank of America

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben Amerikaanse banken samen 80 miljard dollar (73 miljard euro) winst geboekt. Dit is een recordbedrag en tevens ook een derde meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Door de onrust in de financiële sector gaat het nieuws in tegen de verwachtingen.

De afgelopen maanden zijn maar liefst drie Amerikaanse banken omgevallen. Ondanks de instabiliteit van de bankensector deden Amerikaanse banken het echter toch goed. Slechts 197 van de 4.400 banken hebben in het eerste kwartaal verlies geleden, blijkt uit cijfers van BankRegData.

Faillissementen leidden tot kansen

De banken Signature Bank en Silicon Valley Bank waren de eerste financiële instellingen die omvielen. Deze werden failliet verklaard gedurende de gemeten maanden. Ook First Republic is noodlottig ten einde gekomen. Dit gebeurde net buiten het kwartaal en zal worden meegenomen in het tweede kwartaalrapport van dit jaar.

Dat deze banken omvielen, was het resultaat van verschillende factoren. Vooral de renteverhogingen speelden een belangrijke rol. Door de hogere rentes en uit onzekerheid haalden spaarders grote bedragen van hun spaarrekeningen. Het spaartegoed brachten zij vervolgens onder bij banken die veiliger werden geacht. Doordat banken het spaargeld van klanten gebruiken om investeringen te doen, konden enkele kleinere banken deze massale opname niet aan.

Het faillissement van deze banken leidde tot kansen voor andere, vaak grotere banken. Deze konden de spaarders van de omgevallen financiële instellingen aantrekken. Ook werd er geprofiteerd van de overname van deze ingestorte banken. Zo werd Silicon Valley Bank overgenomen door concurrent First Citizens Bank. Daarmee kwam het in bezit van alle tegoeden en leningen.

De verhoogde rentetarieven van de Amerikaanse centrale bank zorgden daarnaast ook voor mogelijkheden. Banken konden door de hogere rente op leningen steeds meer geld vragen voor het uitlenen van kapitaal aan klanten. Klanten moeten vervolgens meer geld aan de banken betalen voor deze leningen.

Grote verschillen in resultaten

JPMorgan Chase behaalde de hoogste winst. Gedurende de maanden januari, februari en maart kwam de bank uit op een nettowinst van 11,7 miljard dollar (10,7 miljard euro). Deze bank is zeer groot in Amerika en trok spaarders aan die vertrokken van kleinere regionale banken. Op 1 mei kondigde JPMorgan Chase nog aan het recent failliet verklaarde First Republic Bank over te nemen.

Uit de kwartaalcijfers is gebleken dat PacWest het grootste verlies heeft geleden. Het eindresultaat van deze bank komt neer op een verlies van 1,2 miljard dollar. De afgelopen maanden namen spaarders 5 miljard dollar op van hun spaarrekeningen bij deze bank. Door de heersende onrust wordt PacWest gezien als de volgende noodlijdende bank waarvoor actie moet worden ondernomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *