Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ABN AMRO verhoogt spaarrentes naar 1 procent

Laatst bijgewerkt op: 25 mei 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
ABN AMRO spaarrente verhoging

Ook ABN AMRO verhoogt de rente op spaarrekeningen per 1 juni naar 1,0%. Deze renteverhoging geldt voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Met deze aankondiging volgt de grootbank concurrenten Rabobank, ING en Knab op.

Particuliere klanten van ABN AMRO ontvangen op dit moment 0,75% rente op spaartegoeden tot 1 miljoen euro. Dit tarief wordt per 1 juni verhoogd naar 1,0%. Ditzelfde geldt voor de rente op de Vermogens Spaarrekening en KinderToekomst Spaarrekening. Voor de zakelijke spaarrekening Zakelijk Flexibel Sparen gelden de huidige en nieuwe rente voor bedragen tot 5 miljoen euro.

Banken concurreren onderling

ABN AMRO is de vierde Nederlandse bank die aankondigt de rente naar 1,0% te verhogen. Rabobank maakte dit op 17 mei als eerste bekend. ING en Knab volgden op 23 mei. Voor deze banken gaat het alweer om de tweede renteverhoging in één maand tijd.

Hoewel de Nederlandse banken nu op relatief hoog tempo renteverhogingen doorvoeren, komen de tarieven niet in de buurt van de spaarrentes die online banken aanbieden. Bij de Estse internetbank BigBank ontvangen klanten nu een spaarrente van 2,2%. Nordax Bank en Inbank bieden beide via het spaarplatform van Raisin een rente van 2,16% aan. Het hoogste rentepercentage bij een Nederlandse neobank vinden klanten op dit moment bij Bunq, namelijk 2,01%.

ECB verhoogde belangrijkste rente

Op 4 mei verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven voor de zevende keer. De rente is met 0.25 procentpunt toegenomen tot een percentage van 3,75%. Daarmee gaat het om de laagste renteverhoging in een jaar tijd.

De ECB verhoogt de rentes om de hoge inflatie in Europa te bestrijden. ECB-president Christine Lagarde sprak uit dat de rentepercentages hoog gehouden moeten worden om het doel van 2,0% inflatie te bereiken. ‘We blijven duurzaam-hoge rentepercentages nodig hebben, dus we moeten strak in het zadel en ons target bewerkstelligen’, zei Lagarde afgelopen week.

De president van de ECB deed op zondag ook een uitspraak over de reactie van klanten op de hoogte van spaarrente bij banken. ‘Het is aan de klanten zelf, dus ook individueel, om de relatie met de bank te bepalen wat betreft rente op spaarrekening’, vertelde Lagarde. ‘Er is mogelijkheid om over te stappen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *