Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ABN AMRO, ING en Rabobank verhogen spaarrente

Laatst bijgewerkt op: 25 oktober 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Hand met briefgeld en wijzende vinger

De drie grote Nederlandse banken, ABN AMRO, ING en Rabobank, hebben een renteverhoging aangekondigd. Vanaf 1 december krijgen klanten weer wat rente over hun spaargeld. Hoeveel? 0,25% om precies te zijn.  

De verhoging van de rente geldt voor spaarrekeningen met een variabele rente. Een variabele rente kan elk moment stijgen of dalen. Is de rente vast? Dan is een rentewijziging niet mogelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een spaardeposito, waarbij het spaargeld een vooraf afgesproken periode vaststaat.

Wie krijgt er weer rente?

Bij ABN AMRO geldt de renteverhoging voor zowel particuliere, zakelijke als private banking klanten. De rente op de Direct Sparen, Zakelijk Flexibel Sparen en Private Banking Spaarrekening gaat omhoog van 0% naar 0,25%. Wel geldt er een maximaal rentegevend bedrag.

Ook bij ING wordt de rente voor alle klanten verhoogd. Het rentepercentage bij ING is daarbij afhankelijk van het spaarsaldo. Klanten met een saldo tot € 10.000 ontvangen de 0,25% rente. De rente op spaarsaldo’s tussen de € 10.000 en € 1 miljoen gaat naar 0,15%. De rente op saldi boven de € 1 miljoen blijft op 0%.

Rabobank verhoogt de rente op particuliere en zakelijke spaarrekeningen naar 0,25%. Momenteel geldt er een rentepercentage van 0,01% voor spaarsaldo’s tot € 100.000. Voor saldi boven de € 100.000 staat de rente op 0%.

Van negatieve rente tot positief percentage

Al lange tijd is de rente historisch laag. Op het dieptepunt moesten grote spaarders zelfs rente betalen om te mogen sparen. De banken maakten al eerder bekend te stoppen met deze zogeheten negatieve rente.

Daar komt vanaf december een schepje bovenop; ABN AMRO, ING en Rabobank gaan weer rente betalen over spaargeld. Waarom? Onder andere door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Al een aantal keer verhoogde de ECB de belangrijkste rentetarieven. Hierdoor hoeven de banken geen rente meer te betalen om hun geld te stallen bij de ECB. In plaats daarvan ontvangen de banken weer rente. Ook moeten banken weer rente betalen als zij geld van de ECB willen lenen. Dat maakt het voor banken aantrekkelijker om spaargeld aan te trekken.

Sparen levert weer een klein beetje op

Langzaam kruipt de spaarrente weer omhoog. De afgelopen tijd verhoogden veel banken hun rentes. Maar dat waren vooral buitenlandse banken, zoals de Estse Bigbank. De hoogste spaarrente op dit moment is 3% voor een spaardeposito. In juni van dit jaar was dit nog 1,65%.

De Nederlandse grootbanken bleven vooralsnog achter. Tot nu. ABN AMRO, ING en Rabobank verhogen de rente vanaf 1 december naar 0,25%. Dat lijkt een hele sprong. Toch blijven de grote banken daarmee achter op andere banken. De hoogste spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening staat nu op 0,65%. Een verschil van 0,40%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *