Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ABN AMRO boekt meer winst door hoge rentes

Laatst bijgewerkt op: 9 augustus 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
kantoor van ABN Amro

ABN AMRO heeft in het afgelopen kwartaal een winst van 870 miljoen euro geboekt. In hetzelfde kwartaal in 2022 bedroeg de winst 475 miljoen euro. Net als concurrent ING is de winst van de Nederlandse bank bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

De hoge winst van ABN AMRO is het gevolg van de hogere rentes op spaarrekeningen. Banken profiteren van de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Ze hoeven geen rente meer te betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen en boeken hoge winsten door het verschil in rente op spaarrekeningen en leningen.

Rente op leningen hoger dan op sparen

‘In het tweede kwartaal realiseerden we weer een zeer sterk financieel resultaat, gedreven door de hoge netto rentebaten en het vrijvallen van kredietvoorzieningen’, zegt CEO van ABN AMRO Robert Swaak in een persbericht. Deze rentebaten komen voort uit de hoge rente op leningen die klanten aan de bank betalen. De vaste rente op een persoonlijke lening bij ABN AMRO is op dit moment 7,7%.

De ECB heeft de belangrijkste rentetarieven al negen keer verhoogd. Het percentage voor sparen staat nu vast op 3,75%. In reactie hierop verhogen ook banken de spaarrente. Bij ABN AMRO ontvangen spaarders nu 1,25% rente op spaartegoeden tot 1 miljoen euro. Deze rente ligt een stuk lager dan de rente op leningen. Door dit verschil weten banken hoge winsten te boeken.

Hogere belasting op overwinsten

Niet alleen in Nederland behalen banken hoge winsten door de hogere rentes. Ook in Italië wordt hiervan geprofiteerd. Gisteren kondigde de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini daarom aan dat overwinsten van banken met 40,0% belast zullen worden. De Italiaanse regering verwacht daarmee 2 miljard euro op te kunnen halen om belastingverlagingen te financieren en starters op de woningmarkt te helpen.

Omdat het om miljarden euro’s gaat, noemde Salvini dit ‘een rechtvaardige maatregel’. De Italiaanse regering is ook niet de enige die kijkt naar mogelijkheden om de hogere winsten van banken aan te pakken. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Baltische staten wordt nagedacht over extra heffingen. In Nederland is hier nog geen uitspraak over gedaan.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *