Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

93 procent van alle centrale banken onderzoekt CBDC

Laatst bijgewerkt op: 11 juli 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
CBDC

Vrijwel alle centrale banken wereldwijd overwegen Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) uit te geven. Het gaat om 93% van alle 86 ondervraagde centrale banken. Dat blijkt uit onderzoek van de Bank of International Settlement (BIS). Tegen 2030 zouden 24 van deze digitale nationale valuta’s moeten worden uitgegeven.

Een CBDC is een digitale vorm van geld. Deze zouden consumenten naast contant geld en geld op de bankrekening kunnen gebruiken als betalingsmethode. De digitale munten moeten ervoor zorgen dat iedereen betalingen kan uitvoeren met een simpel, breed geaccepteerd, veilig en betrouwbaar betaalmiddel dat wordt uitgegeven door een centrale bank. Ook moeten deze munten zorgen voor financiële stabiliteit en efficiëntie van betalingen in het binnen- en buitenland.

Wereldwijd onderzoek naar digitaal geld

93% van alle 86 ondervraagde centrale banken doet momenteel onderzoek naar de invoering van CBDC’s. Er wordt onder meer gekeken naar het ontwerp, de impact en de verspreiding van het betaalmiddel. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) doet onderzoek naar de mogelijkheden. Op 28 juni diende de Europese Commissie een eerste voorstel voor de digitale euro in.

Vier centrale banken geven al een digitale munt uit. Het gaat om de Bahama’s (BSD), de oostelijke Caribische eilandstaten (DCash), Jamaica (JAM-DEX) en Nigeria (eNaira). In andere landen lopen daarnaast verschillende proefprojecten. In China worden overheidsmedewerkers al betaald in de digitale munt yuan (eCNY).

Twee soorten CBDC’s in opkomst

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten CBDC’s: retail-CBDC’s en wholesale-CBDC’s. De digitale munt voor retail is bedoeld voor consumenten. De wholesale-CBDC’s zullen door financiële instituten worden gebruikt om onderling transacties uit te voeren. Financiële instellingen gaan grotendeels al zo te werk. Deze transacties worden echter nog niet opgeslagen in een database. Een dergelijke database voor digitale valuta’s heet een blockchain.

Uit het onderzoek van BIS komt naar voren dat er in 2030 in totaal 24 digitale munten zullen zijn. Het gaat om 15 retail-CBDC’s en 9 wholesale-CBDC’s. De onderzoeken zijn echter nog in volle gang. 68% van de ondervraagden geeft dan ook aan niet binnenkort klaar te zijn om een CBDC uit te geven en slechts 18% wil binnen de komende drie jaar een digitale valuta introduceren.

In Nederland roept het nieuws over een digitale euro op tot vragen. De Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) eist meer duidelijkheid over het ontwerp, de impact en de rol van banken bij de distributie. Ook heerst er kritiek vanuit consumenten en de politiek. Zo worden er vraagtekens gezet bij het nut van de digitale euro. Ook zijn mensen bang dat de centrale bank kan zien wie welke betaling verricht. De Europese Commissie zegt dat centrale banken daar geen inzicht in zullen krijgen.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *