Vier op de vijf Nederlands wil zonder afspraak bij het kantoor van een bank kunnen binnenlopen. Daarnaast wil 90% direct een persoon aan de lijn krijgen als ze telefonisch contact opnemen met de bank. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van SNS Bank.
77% van de Nederlanders maakt zich zorgen om de inflatie in Nederland. Een derde maakt zich daarnaast zorgen om de persoonlijke financiële situatie. Deze onzekerheid gaat samen met de behoefte aan uitleg en persoonlijk contact met een bank en daar kunnen volgens klanten stappen worden gezet.
Uit het onderzoek blijkt dat jongvolwassen van 18 tot en met 34 jaar oud de grootste zorgen hebben. 61% van hen maakt zich zorgen over hun financiële toekomst tegenover 44% van de Nederlanders in het algemeen. Terwijl één op de drie zich zorgen maakt over de eigen financiën, ligt dit percentage onder jongvolwassenen hoger. Maar liefst 43% is onzeker over het inkomen dat ze verdienen.
Jongvolwassenen maken zich niet alleen zorgen, komt naar voren in het onderzoek. Ook vindt 80% dat banken meer uitleg moeten geven over financiële termen. Daarnaast geeft 76% aan dat banken hen zouden moeten helpen met het maken van financiële beslissingen voor de toekomst.
78% van de Nederlands geeft aan tevreden te zijn met zijn bank. Toch is er ook een grote groep van ontevreden klanten. 31% van de ondervraagden overweegt over te stappen naar een andere bank. Ruim één op de drie Nederlanders voelt zich een nummer en een kwart van de mensen die in het afgelopen jaar door hun bank is geholpen is of was geïrriteerd over de wijze waarop dat verliep. Daarnaast wijst 38% erop de persoonlijke aandacht van de bank te missen.
De onvrede en zorgen onder de bevolking leiden tot vraag naar persoonlijk contact met banken. Nederlanders maken vooral duidelijk dat banken moeten zorgen voor een bankfiliaal in de buurt. Sinds het begin van de eeuw is het aantal bankfilialen echter met 93% afgenomen. Terwijl klanten aangeven behoefte te hebben aan persoonlijk contact, kunnen ze steeds minder vaak fysiek op het kantoor van een Nederlandse bank terecht.
SNS-directeur Angela Eijlander reageert hierop het volgende: ‘De cijfers liegen er niet om. Het sluiten van bankkantoren in combinatie met digitalisering vergroot de afstand tot klanten. Mensen hebben vaak geen vertrouwde, menselijke adviseur, terwijl de cijfers aantonen dat een bank juist een rol te vervullen heeft als financieel baken. Financiële beslissingen hebben vaak nog maanden, jaren of zelfs decennia invloed op je leven.’
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie