Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Online betalen: welke betaalmethoden zijn er?

Laatst bijgewerkt op: 3 juli 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 4 minuten

Een webshop biedt vaak meerdere betaalmethoden aan. Online betalen kan daardoor op verschillende manieren. Consumenten kunnen zo zelf kiezen hoe zij hun bestelling willen betalen. Welke betaalmethoden zijn er? En is online betalen veilig?

iDEAL

Het meest gebruikte online betaalmiddel in Nederland is iDEAL. Met iDEALl kan men via de eigen bank betalen. De betaling vindt plaats in de mobiel bankieren app of internetbankierenomgeving van de bank. iDEAL is een directe overboeking van de bankrekening van de consument naar de bankrekening van de webshop.

Betalen met iDEAL kan zowel vooraf als achteraf, bijvoorbeeld via de betaalpagina van de webshop, een link in een e-mail of een iDEAL QR-code. Ook kan men via iDEAL in drie termijnen betalen: iDEAL In3.

Is iDEAL veilig?

iDEAL is een veilig betaalmiddel. Het volgt strenge veiligheidseisen en beveiligingstechnieken. Betalen met iDEAL is daarom net zo veilig als mobiel bankieren en internetbankieren.

Als een webshop iDEAL aanbiedt als betaalmethode, zegt dit niets over de betrouwbaarheid van de webshop zelf. Het logo wordt vaak misbruikt door nepsites en nepwebwinkels.

Controleer altijd het webadres van de webshop en volg de regels voor veilig internetbankieren, want een iDEAL-betaling kan men niet terugdraaien.

Achteraf betalen

Bij steeds meer webshops kan men achteraf betalen. Deze ‘betaal later’, ‘gespreid betalen’ of ‘buy now, pay later’ optie is populair. Consumenten krijgen eerst hun bestelling en betalen pas als zij het willen houden. De bekendste aanbieders van achteraf betalen zijn Klarna en Riverty (Afterpay).

Soms biedt een webshop zelf achteraf betalen aan, zonder tussenkomst van een andere partij, bijvoorbeeld via ‘betalen op rekening’.

Is achteraf betalen veilig?

Om gebruik te kunnen maken van achteraf betalen, doorloopt men een verificatieproces. Het verschilt per betaaldienst hoe dit proces eruit ziet. Het kan bijvoorbeeld gaan om een inlogcode via een smsje of e-mail. Met deze verificatie kan men de bestelling bevestigen.

Zodra de bestelling is geplaatst, stuurt de webshop of betaaldienst (zoals Klarna of Riverty) een betaalverzoek via een e-mail en kan de consument de rekening betalen, bijvoorbeeld met iDEAL.

Houd inlogcodes en beveiligingscodes altijd geheim, zo blijft achter betalen veilig. Soms worden er extra kosten in rekening gebracht, bijvoorbeeld als men te laat betaalt. Ook is er een risico op schulden, omdat men kan iets kan bestellen zonder eerst te betalen. Achteraf betalen staat niet bij het BKR (= Bureau Krediet Registratie) geregistreerd.

Creditcard

Met een creditcard kan men wereldwijd betalen. Dit kan bijvoorbeeld als men iets wil bestellen bij een buitenlandse webshop. Hoe een creditcard werkt, wordt hier uitgelegd.

Een creditcard heeft een aantal verzekeringen, zoals een standaard aankoopverzekering, waarmee aankopen tegen diefstal, schade en verlies zijn verzekerd. Soms heeft een creditcard ook een aflevergarantie en/of charge-back regeling.

Is een creditcard veilig?

Creditcards zijn net zo veilig als gewone bankpassen. Elke kaart heeft een uniek kaartnummer, veilige betaalchip en pincode. Bij online kaartbetalingen geldt de wettelijke dubbele verificatie (= tweestapsverificatie), wat voor extra veiligheid zorgt.

Omdat een creditcardbetaling wordt voorgeschoten, is betalen met een creditcard een vorm van geld lenen. Een creditcardschuld met gespreide betaling van meer dan € 250 wordt bij het BKR geregistreerd.

Een alternatief voor een gewone creditcard is de debit card. In Nederland is deze kaart beter bekend als een prepaid creditcard.

PayPal

PayPal is een online betaalplatform. Men koppelt een bankrekening en/of creditcard aan een gratis PayPal-account en kan hiermee in veel webshops afrekenen.

Als men met PayPal betaalt, wordt het bedrag automatisch van de gekoppelde bankrekening en/of creditcard afgeschreven. Ook kan men betalen met een PayPal-saldo. Dit saldo kan men zelf aanvullen.

Naast betalingen in webshops kan men PayPal gebruiken om geld over te maken of te ontvangen, bijvoorbeeld van of naar vrienden of familie in het buitenland. Hiervoor kan PayPal extra kosten rekenen.

Is PayPal veilig?

Betalen met PayPal is veilig. PayPal zet geavanceerde technologieën in voor gegevenscodering en fraudebescherming. Inloggen en betalen met PayPal doet men met een e-mailadres en wachtwoord. Houd deze gegevens altijd geheim. Soms is een extra verificatiestap nodig.

PayPal wordt wereldwijd gebruikt. Daarom gebruiken criminelen PayPal vaak in phishingmails. Kijk goed of de e-mail of sms daadwerkelijk van PayPal komt. Klik niet zomaar op een link en geef nooit inloggegevens door.

PayPal heeft aankoopbescherming. Dit houdt in dat men een beroep kan doen op PayPal als een pakketje niet wordt geleverd of het geleverde product afwijkt van de omschrijving.

Automatische incasso

Met een automatische incasso geeft men schriftelijk toestemming aan de webshop om het te betalen bedrag van de bankrekening af te schrijven. Op de machtiging staat om welk bedrag het gaat en op welke datum het bedrag wordt afgeschreven.

Is een automatische incasso veilig?

Een automatische incasso moet een webshop officieel regelen via een Digitale Incassomachtiging of met iDIN-ondertekening. Doet een webshop dit niet? Dan is het geen officiële machtiging en is de machtiging niet rechtsgeldig. Een telefonische machtiging is bijvoorbeeld niet officieel rechtsgeldig.

Banken voeren niet-rechtsgeldige incasso’s wel uit. Hier kan misbruik van worden gemaakt. Men kan onterechte incasso’s wel terugboeken. Dit heet storneren. De ACM legt uit hoe en wanneer men een incasso kan storneren.

Andere betaalmethoden

Bovenstaande betaalmethoden worden het meest gebruikt voor online betalingen. Maar er zijn meer manieren om online te betalen, zoals:

  • Tikkie
  • Billink
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • Overboeking
  • Onder rembours
  • Betalen in de winkel

Het verschilt per webshop uit welke betaalmethoden de consument kan kiezen.

Meer weten over?