Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Duurzame zakelijke bankrekening openen

Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 6 minuten

Voor ondernemers is het openen van een zakelijke bankrekening geen verplichting. Wel is het handig om de zakelijke geldstromen gescheiden te houden van de particuliere rekening. Als een onderneming waarde hecht aan duurzaamheid, kan het openen van een duurzame bankrekening dan interessant zijn. Door een duurzame zakelijke bankrekening te openen dragen bedrijven een steentje bij aan een schoner klimaat. Vergelijk hieronder alle zakelijke duurzame bankrekeningen.

Bunq
€ 23,99 Prijs per maand
Bekijk meer info
Bunq
€ 13,99 Prijs per maand
Bekijk meer info
Triodos Bank
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijk Meer info
ASN Bank
€ 7,50 Prijs per maand
Bekijk meer info

Wat is een duurzame zakelijke bankrekening?

Een zakelijke bankrekening is een bankrekening voor enkel zakelijk gebruik. De rekening kan alleen door ondernemers worden geopend en is niet bedoeld voor particulier gebruik. Ondernemers zijn niet verplicht een zakelijke bankrekening te openen, maar banken staan zakelijke transacties via particuliere betaalrekeningen niet toe. Om deze reden en wegens de verscheidene voordelen is het openen van een zakelijke bankrekening voor ondernemers een goede keuze.

Een duurzame zakelijke bankrekening is in feite hetzelfde als een reguliere zakelijke bankrekening. Beide rekeningen worden gebruikt om geld te bewaren en de zakelijke financiën van de persoonlijke overzichtelijk gescheiden te houden. Het verschil tussen de bankrekeningen zit ‘m voornamelijk in het beleid dat de bank hanteert. Het geld dat wordt betaald voor het aanhouden van de zakelijke betaalrekening komt in handen van de bank. De bank gebruikt dit geld en het geld dat op spaarrekeningen staat om investeringen te doen in bedrijven, organisaties en projecten en kan daarmee verscheidene standpunten aannemen.

Duurzame banken investeren alleen in projecten die voldoen aan duurzaamheidscriteria. Banken die minder met duurzaamheid bezig zijn, kunnen het geld daarentegen ook investeren in bedrijven die minder met het milieu bezig zijn. Daarnaast kan een duurzame zakelijke bankrekening ook duurzame extra’s bieden aan ondernemers, zoals een betaalpas van gerecycled materiaal.

Waarom een duurzame zakelijke bankrekening openen?

Een duurzame zakelijke bankrekening kost meer geld dan particuliere bankrekeningen. Ook is de prijs soms hoger dan reguliere zakelijke rekeningen. Maar er staan verschillende voordelen tegenover, zoals het gescheiden houden van de geldstromen en het steunen van duurzame projecten en bedrijven. Duurzame zakelijke bankrekeningen hebben daarnaast ook nadelen, net zoals de reguliere rekeningen. De voor- en nadelen staan hieronder op een rij.

Voordelen

 • Scheiding tussen persoonlijke en zakelijke geldstromen
 • Zorgt voor een professionele uitstraling
 • Steun aan verschillende duurzame organisaties, projecten en bedrijven
 • Speciale extra’s om duurzaam te ondernemen
 • Overzichtelijk voor de boekhouding

Nadelen

 • Hogere maandelijkse kosten dan particuliere rekeningen
 • Vaak zijn er strengere toelatingseisen dan voor reguliere zakelijke rekeningen
 • Transacties zorgen voor extra kosten

Voor wie is een duurzame zakelijke bankrekening?

Zoals het woord al zegt, is een duurzame zakelijke bankrekening alleen bedoeld voor ondernemers. Particulieren kunnen geen zakelijke bankrekening openen. Daarnaast hanteren banken soms strengere toelatingseisen. Alleen bedrijven die aan deze eisen voldoen, worden dan tot de bank toegelaten. Zo staat Triodos Bank alleen ondernemingen toe die qua bedrijfsvoering passen bij de missie van de bank en voldoen aan de gestelde criteria. Bij ASN Bank worden daarnaast alleen kleine ondernemingen toegelaten: eenmanszaken en bv’s met maximaal twee werknemers in dienst worden komen voor de zakelijke betaalrekening in aanmerking.

Duurzame zakelijke bankrekening gratis vergelijken in 2024

In Nederland worden enkele duurzame zakelijke bankrekeningen aangeboden. Het verschil tussen deze rekeningen zit ‘m in de kosten en het beleid dat de bank hanteert. Wat de beste duurzame zakelijke bankrekening is, hangt af van de voorkeuren van de ondernemer. De ene ondernemer gaat liever voor de laagste kosten, terwijl de andere juist let op de extra’s die een bank aanbiedt.

Hieronder staat een overzicht van de verschillende duurzame zakelijke bankrekeningen. In de tabel zijn de maandelijkse kosten en algemene belangrijke kenmerken op een rij gezet. Aan de hand hiervan kan een keuze worden gemaakt voor een duurzame bankrekening.

BankrekeningMaandelijkse kostenAantal betaalpassenKosten betaalpasKosten bijschrijvingKosten afschrijvingAanvraagperiodeCreditcardBoekhoudkoppeling mogelijk?
Triodos Internet Zaken Rekening€12,501€20,00 per jaar€0,15€0,103 maandenWordt niet aangeboden, creditcard naar keuze kan worden gekoppeldJa
ASN Betalen Zelfstandigen€7,50*1Geen extra kosten€0,00€0,001 week€33,00Ja, tegen meerkosten
Bunq Easy Green€23,993Geen extra kosten€0,13€0,135 minutenNiet mogelijkJa
Bunq Easy Money€13,993Geen extra kosten€0,13€0,135 minutenNiet mogelijkJa
*Eerste 3 maanden gratis
Laatst gecontroleerd op 1 februari 2024

Overzicht van duurzame zakelijke bankrekeningen

Triodos Internet Zaken Rekening

 • Zakelijke betaalrekening voor € 12,50 per maand
 • Alleen voor zakelijke klanten die passen bij de missie van de bank en voldoen aan de acceptatiecriteria
 • Geld wordt alleen geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen
 • Wereldpas is gemaakt van gerecycled PVC-materiaal met de laagste CO2-voetafdruk en milieu-impact van alle kunststoffen
 • Gratis duurzame spaarrekening openen met Triodos Internet Rendement Rekening

ASN Betalen Zelfstandigen*

 • Zakelijke betaalrekening voor € 7,50 per maand
 • Voor eenmanszaken en bv’s met maximaal 2 werknemers in dienst
 • Geld wordt alleen geleend aan en belegd in landen, projecten en organisaties die duurzaamheid stimuleren
 • ASN streeft duurzaamheid na middels criteria vastgelegd in duurzaamheidsbeleid
 • Gratis duurzame spaarrekening openen met ASN Sparen Zakelijk

*Eerste 3 maanden gratis

Bunq Easy Green

 • Zakelijke betaalrekening voor € 23,99 per maand
 • Wordt CO2-neutraal in 2 jaar
 • Er wordt een boom geplant bij iedere € 100 die wordt uitgegeven
 • Vrienden kunnen worden toegevoegd aan Green Teams om ook bomen te planten
 • Maak een Green Tribe aan om de groene impact met vrienden te vergroten
 • Bepaal zelf waar en wanneer geld wordt geïnvesteerd
 • Plasticvrije betaalpas van roestvrij staal bij een Easy Green jaarabonnement

Bunq Easy Money

 • Duurzame betaalrekening voor € 13,99 per maand
 • Maak een Green Tribe aan om de groene impact met vrienden te vergroten
 • Bepaal zelf waar en wanneer geld wordt geïnvesteerd

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een duurzame zakelijke rekening en een normale zakelijke rekening?

Het verschil tussen de twee zit ‘m voornamelijk in de wijze waarop de bank het geld investeert. Het geld dat ondernemers betalen voor de zakelijke rekening komt in handen van de bank, net als het spaargeld dat op de spaarrekening wordt gezet. Dit geld investeren banken in verschillende projecten, organisaties en bedrijven. Duurzame banken investeren alleen in duurzame projecten, waardoor de klant indirect een steentje bijdraagt aan deze projecten. Banken die duurzaamheid minder belangrijk vinden doen daarentegen ook investeringen in projecten, bedrijven en organisaties die minder duurzaam te werk gaan.

Hoeveel kost een duurzame zakelijke rekening?

De prijs voor een duurzame zakelijke rekening verschilt per bank. Er is niet één prijs te noemen. De hoogte van de maandelijkse kosten varieert al snel van € 7,50 tot € 23,99. De prijs wordt voornamelijk bepaald op basis van de diensten die de bank in ruil daarvoor levert. Een goedkopere zakelijke rekening kan minder functies bevatten dan een duurdere rekening, maar het is aan de ondernemer of de extra functionaliteiten wel of niet noodzakelijk zijn voor het bedrijf.

Hoe wordt bepaald of een bank duurzaam is?

Bank.nl maakt voor het duurzaamheidsniveau van banken gebruik van het meest recente onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, een samenwerkingsverband van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Dit platform toetst het beleid van acht banken op basis van vijftien verschillende duurzaamheidscriteria. Uit dit onderzoek komt een gemiddelde score. De scores staan weergegeven op de pagina duurzame banken.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Nee, een zakelijke rekening is niet per wet verplicht. Banken staan het echter niet toe dat zakelijke transacties via een particuliere rekening worden gedaan. Het is daarom toch vaak noodzakelijk om een zakelijke rekening te openen. Bovendien is een zakelijke rekening handig om de persoonlijke en zakelijke geldstromen van elkaar gescheiden te houden. Ook straalt een bedrijf dan meer professionaliteit uit, omdat de bedrijfsnaam dan bij de transacties komt te staan.

Freedom24