Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Duurzame bankrekening openen

Laatst bijgewerkt op: 10 april 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 5 minuten

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het leven. Ook de keuze voor een bankrekening heeft invloed op het milieu. Het geld dat banken ontvangen, wordt namelijk geïnvesteerd in verschillende projecten. Op zoek naar een duurzame bankrekening om een extra steentje bij te dragen? Een bankrekening vergelijken kan op Bank.nl. Vergelijk de duurzame bankrekeningen hieronder en maak een keuze.

Bunq
€ 18,99 Prijs per maand
Bekijk meer info
Bunq
€ 9,99 Prijs per maand
Bekijk meer info
ASN Bank
€ 2,70 Prijs per maand
Bekijk meer info
Triodos Bank
€ 5,00 Prijs per maand
Bekijk meer info
Triodos Bank
Gratis Prijs per maand
Bekijk meer info

Wat is een duurzame bankrekening?

Zoals de naam al aangeeft, is een duurzame bankrekening een bankrekening waarmee duurzame doeleinden worden nagestreefd. De twee meest voorkomende bankrekeningen zijn de betaalrekening en de spaarrekening. Het geld dat op een spaarrekening wordt gezet, wordt door de bank geïnvesteerd, bijvoorbeeld in bedrijven en organisaties. Banken investeren het geld in projecten waar zij achterstaan. Een bank kan ervoor kiezen het geld alleen in duurzame projecten te investeren om zo een steentje bij te dragen aan de verbetering van het klimaat. Er is dan sprake van een duurzame spaarrekening. Ook betaalrekeningen kunnen duurzaam zijn. De betaalpas kan van gerecycled materiaal zijn gemaakt of er wordt een boom geplant als een klant een bepaald bedrag uitgeeft.

Waarom een duurzame bankrekening openen?

Geld dat op een spaarrekening wordt gezet, wordt door banken gebruikt om onder meer bedrijven en organisaties financieel te steunen. Het geld van de klant draagt bij aan het voortbestaan van de gekozen projecten. Een bank kan er bijvoorbeeld voor kiezen geld te investeren in een bedrijf dat weinig beleid heeft voor waterverontreiniging en veel plastic gebruikt. Het geld is afkomstig van de spaarrekeningen van klanten. Als een klant hier niet indirect aan bij wil dragen, kan er voor een duurzame bankrekening worden gekozen. Daarmee zijn klanten er meer van verzekerd dat het geld alleen in bepaalde projecten wordt geïnvesteerd.

Voor een betaalrekening moeten klanten daarnaast bij de meeste banken maandelijks een bedrag betalen. Als men liever geen geld wil geven aan banken die geen duurzaamheidsbeleid nastreven, kan men ervoor kiezen voor een duurzame bank te gaan. Het geld gaat dan naar een financiële instelling waar de klant achterstaat. Ook kan een duurzame bankrekening gepaard gaan met meer duurzame extra’s dan een reguliere bankrekening, zoals een betaalpas van gerecycled materiaal en initiatieven om duurzaamheid te stimuleren.

Duurzame bankrekening gratis vergelijken in 2024

Diverse banken bieden duurzame bankrekeningen aan. De banken onderscheiden zich van elkaar op basis van de prijs van de rekeningen, het beleid dat wordt gehanteerd en de extra’s die worden geboden. Wat de beste duurzame bankrekening is, hangt af van de persoonlijke voorkeuren en wensen.

In onderstaand overzicht staan de duurzame bankrekeningen van Nederlandse banken op een rij. In de tabel zijn de maandelijkse kosten en algemene belangrijkste aspecten meegenomen. Op basis hiervan kan een keuze worden gemaakt voor een duurzame betaal- en/of spaarrekening.

BankrekeningMaandelijkse kostenAantal betaalpassenRood staanCreditcard
ASN Bankrekening*€2,70110,0%€26,00*
Bunq Easy Green€18,993Niet mogelijkNiet mogelijk
Bunq Easy Money€9,993Niet mogelijkNiet mogelijk
Triodos Internet Betaalrekening€5,00110,0%Wordt niet aangeboden, creditcard naar keuze kan worden gekoppeld
Triodos Internet Sparen€0,00N.v.t.N.v.t.N.v.t.
*Eerste 3 maanden gratis
Laatst gecontroleerd op 10 april 2024

Overzicht van duurzame bankrekeningen

Bunq Easy Green

 • Betaalrekening voor € 18,99 per maand
 • Wordt CO2-neutraal in 2 jaar
 • Er wordt een boom geplant bij iedere € 100 die wordt uitgegeven
 • Vrienden kunnen worden toegevoegd aan Green Teams om ook bomen te planten
 • Maak een Green Tribe aan om de groene impact met vrienden te vergroten
 • Bepaal zelf waar en wanneer geld wordt geïnvesteerd
 • Plasticvrije betaalpas van roestvrij staal bij een Easy Green jaarabonnement

Bunq Easy Money

 • Betaalrekening voor € 9,99 per maand
 • Minderjarigen planten een boom met iedere € 100 die wordt uitgegeven
 • Maak een Green Tribe aan om de groene impact met vrienden te vergroten
 • Bepaal zelf waar en wanneer geld wordt geïnvesteerd

ASN Bankrekening*

 • Betaal- en spaarrekening voor € 2,70 per maand
 • Geld wordt alleen geleend aan en belegd in landen, projecten en organisaties die duurzaamheid stimuleren
 • ASN streeft duurzaamheid na middels criteria vastgelegd in duurzaamheidsbeleid

*Eerste 3 maanden gratis

Triodos Internet Betaalrekening

 • Betaalrekening voor € 5,00 per maand
 • Geld wordt alleen geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan een groene en eerlijke maatschappij
 • Wereldpas is gemaakt van gerecycled PVC-materiaal met de laagste CO2-voetafdruk en milieu-impact van alle kunststoffen

Triodos Internet Sparen

 • Gratis spaarrekening die kan worden gekoppeld aan iedere Nederlandse betaalrekening
 • Geld wordt alleen geïnvesteerd in organisaties met een positieve ecologische, sociale of culturele impact
 • Alle ondernemers en projecten die worden gesteund zijn te zien in Mijn Geld Gaat Goed
 • Impact van spaargeld te zien in Mobiel Bankieren-app

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een duurzame bankrekening?

De prijs van een duurzame bankrekening verschilt per bank. Iedere bank hanteert andere prijshoogtes en de prijs van een bankrekening kan daarnaast ook hoger uitvallen als de bankrekening meer extra’s heeft dan een andere. Een duurzame bankrekening van bijvoorbeeld ASN kost maandelijks € 2,70, terwijl Bunq Green Money € 18,99 per maand kost. Wat men kwijt is aan een duurzame bankrekening, hangt dus af van de gemaakte keuze.

Wat is het verschil tussen een duurzame bankrekening en een gewone bankrekening?

In grote lijn zijn duurzame bankrekeningen en gewone particuliere bankrekeningen hetzelfde. Beide rekeningen worden gebruikt om geld te bewaren. Het verschil zit in het beleid van de bank en hetgeen banken doen met het geld dat op de rekeningen van klanten staat. Banken bepalen zelf waarin het geld van klanten wordt geïnvesteerd. Het geld kan naar duurzame projecten gaan, maar ook naar projecten die geen duurzaamheidscriteria nastreven. Als men een duurzame bankrekening opent, is men er meer van verzekerd dat het geld alleen in duurzame projecten, bedrijven en organisaties wordt gestopt. Ook kan een duurzame bankrekening meer extra’s bieden, zoals een betaalpas van gerecycled materiaal en duurzaamheidsinitiatieven.

Waarom een duurzame bankrekening openen?

Met een duurzame bankrekening kan men een steentje bijdragen aan klimaatverbetering, doordat duurzame banken gericht investeren in projecten, organisaties, landen en bedrijven die sociaal, maatschappelijk en/of ecologisch verantwoord zijn. Banken die minder met duurzaamheid bezig zijn, kunnen ook duurzame investeringen doen, maar richten zich mogelijk niet op alle duurzaamheidsaspecten en kunnen ook geld lenen aan en beleggen in projecten die niet per definitie duurzaam zijn. Als men er waarde aan hecht dat er wel zo duurzaam mogelijk wordt geïnvesteerd met het geld dat op de rekening wordt gezet, kan men overwegen specifiek een duurzame bankrekening te openen.

Hoe wordt bepaald of een bank duurzaam is?

Bank.nl maakt voor het duurzaamheidsniveau van banken gebruik van recent onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, een samenwerkingsverband van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Dit platform toetst het beleid van acht banken op basis van vijftien verschillende duurzaamheidscriteria. Uit dit onderzoek komt een gemiddelde score. De scores staan weergegeven op de pagina duurzame banken.